Međunarodni dan srednjoškolaca

 

Srednjoškolci iz čitave Europe 17. studeni obilježavaju kao Međunarodni dan srednjoškolaca, odnosno dan kada se posebno obilježava srednjoškolski aktivizam. Dan srednjoškolaca je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu. Proglašen je zahvaljujući omladinskim organizacijama, koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično proglase ovaj dan kao srednjoškolski.

Davne 1939. godine nacisti su u Čehoslovačkoj ugušili prosvjed koji su pokrenuli studenti Medicinskog fakulteta u Pragu. Prosvjedi su održani s ciljem odavanja počasti stvaranju Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala, studenta na fakultetu koji je prvo bio teško ranjen, a brzo nakon toga, 11. studenog izgubio bitku za život. Njegovoj sahrani održanoj 15. studenog, nazočilo je mnogo studenata i na kraju se pretvorila u antinacistički prosvjed. Nacisti su nakon prosvjeda poduzeli drastične mjere; svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvorene, više od 1200 studenata je odvedeno u koncentracijske logore, a 17. studenog ubijeno je 9 studenata i profesora.



Iz tog razloga, kao sjećanje na stradale žrtve, 17. studeni odabran je za Međunarodni dan srednjoškolaca. Ovaj dan je povezan sa Deklaracijom o pravima srednjoškolaca. Ovaj datum ujedinjuje srednjoškolce širom svijeta i smatra se kao dan međunarodnog poštovanja i dan srednjoškolskog aktivizma. Mreža Vijeća učenika Bosne i Hercegovine već duži niz godina sa svojim srednjoškolcima obilježava ovaj datum, na nivou cijele Bosne i Hercegovine.  




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga